Neden "Kadın" Demeliyiz?

 

➖➖
Kadın kelimesi "cinsiyet" belirtir "bayan" belirtmez. Dişi olana "Kadın" Eril olana "Erkek" denilir.
Birine erkek diyorsanız karşı cinse mutlaka "kadın" demeniz gerekmektedir.
Bay ve Bayan kelimesi hitap için uydurulmuş bir kelimedir. Cinsiyet belirtmez.
Uydurulmuş diyorum, çünkü bay ve bayan kelimeleri cumhuriyet döneminde batılı kelimelere karşılık olarak kullanılmış kelimelerdir. Örneğin, Fransızca'daki mösyö ve madam kelimelerine karşılık...
Emin olmamamla beraber, "bay" kelimesi güçlü, iktidarlı anlamındadır. Ondan türetilen bay-an kelimesindeki -an eki olumsuzluk eki olarak katılmasa bile "bay olmayan" anlamına gelir. Yani güçsüz ve iktidarsız.
Anlamı konusunda her ne kadar tartışma varsa bile, bunu bir kenara bıraksak bile; kadına yapılan hitap şekli, erkeğe hitap şekli olan "bay" dan türeyemez. Bu cinsiyetçi bir yaklaşımdır. Ve tabiki kabul edilemez.
Cinsiyetleri ayırırken "Kız-Erkek" diye ayıranlar var. Bu da yanlıştır. Kadına kız diyorsanız erkeğe de "oğlan" demeniz gerekmektedir. Çünkü kız bir çocuğu belirtirken, erkek kelimesi kapsayıcıdır "eril" olanı belirtir.
Yani;
Kadın/Erkek
Kız/Oğlan
Şu an kadın arkadaşlarımız nüfus cüzdanlarına bakabilirler. Cinsiyet bölümünde "Kız" diye değil, "Kadın" diye belirtildiklerini görebilirler.
Kadın arkadaşlarımız 8 Mart'ı "Dünya kız emekçi günü" olarak değil "Dünya Kadınlar Emekçi Günü" olarak kutlarlar.
Tabi bir de "Kadın"lığı iki bacak arasında, dişilik zarında bulanlar vardır. Böyle düşünen kişilerin beynini iki bacak arasının arka kısmında bulabilirsiniz. Bu konuyu konuşmaya lüzum bile yoktur.


Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir lisan, büyük insan: Mîr Celadet Alî Bedîrxan

Bugün, neden kadınlar günümü kutlamadın diyen kadınları göreceksiniz…

Yabanda Bir Gül: Şîlan