Yabanda Bir Gül: Şîlan

 


Fındık...

Kış aylarında döllenen ve çiçeklenen tek bitkidir. İçindeki yağlar, proteinler, vitamin ve minareller sayesinde insan vücuduna inanılmaz bir katkı sağlar. Kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için, en iyi bitkisel kaynaklardan biridir. Fındık aynı zamanda yaraların erken iyileşmesini sağlar.


İnsan...

Dört mevsim döllenebilen ama çiçeklenemeyen bir canlıdır. İçindeki yağlar, proteinler, vitaminler kemikler ve kaslar; yaşayabilmek için inanılmaz bir mekanizmaya sahiptir. Bir insanın kemiği 4.000 newtonluk güce sahiptir. Bir boksörün yumruğu 5.000 newton güce sahiptir. Bir tekme ise 9.000 newtonluk gücü aşabilir. Bir fındığın kırılması için en düşük 167 newtona ihtiyaç duyar. Ve her gün alınacak bir avuç fındık bu kemiklerin her daim zinde olmasını sağlar.


Bir erkek, bir kadın...

Bir erkek bir kadına oranla daha çok ağırlığa ve kassal güce sahiptir. Kemik yoğunluğu bir kadında, erkeğe göre daha düşüktür. Bir erkeğin uygulayabileceği 3.000 newtonluk kuvvet bile bir kadının hassas vücut yapısından dolayı kemiklerini kırabilir.

Bir erkeğin kalbi, bir kadının kalbinden daha büyüktür. Kadının kalbi erkeğin kalbinden daha hızlı çarpar.

Erkekler bedensel güç kullanımına daha eğilimli olup, saldırmaya daha yatkındır.

Bir erkeğin beyni, bir kadının beyninden %14 daha ağırdır. Ama kadınlar, iletişim sağlayabilmede erkeklere oranla daha iyidir. 

Erkekler dakikada ortalama 16 kez soluk alıp verirken kadınlar  dakikada 20-22 kez. Her iki cinsin günde soludukları miktar ise aynı olup 12 bin litredir.

Erkeklerin toplam 1,8 metrekare, kadınların 1,6 metrekare derisi vardır. Kadını derisi daha ince ve kuru, bu yüzden de daha hassastır.


Bir şehir...

Sakarya, doğal bitki örtüsü yönünden çok zengindir. Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağlar, gür ormanlarla kaplıdır. Hemen hemen her yerde kayın başta olmak üzere gürgen, kavak, kestane, ıhlamur, çınar, akçaağaç ve meşe başlıca ağaç türlerini oluşturur. Marmara ve Karadeniz ikliminin etkisi altındadır. Fındık, Karadeniz iklimini seven ve bu iklimde gelişen bir bitkidir. Çokça getirisi olan fındık, Sakarya'da yetiştirilen bir bitkidir. Fındıklar yaz ayında, Doğu'dan gelen/getirilen mevsimlik işçiler sayesinde, Ağustos ayı civarında toplanılır, Eylül ve Ekim aylarında da pazarlanır.


Bir beyin, bir zihniyet...

Beyin, bir insanın, kalple beraber vücudundaki en önemli ve en hassas organıdır. En iyi şekilde korunan organdır. Koruyucu kafatasının içinde bedenin diğer kısımlarından ayrı durmaktadır. Bu kafatası ona gelecek zararları en az seviyeye çekmektedir. Yapılan bir araştırmada; baş yaralanmalarının pek çoğunda beynin zarar görmediği tespit edilmiştir. İnsan beynine benzeyen bir makinanın yapılabilmesi için 300 trilyar dolardan fazla paraya ihtiyaç vardır. Böyle bir makinanın çalışabilmesi için de 1 trilyon wattlık elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Yinede yapılacak makine insan beyninin potansiyelini aşamayacaktır. 

İnsan beynindeki kan damarlarının toplam uzunluğu yaklaşık 180 bin kilometre iken Sakarya ile Mardin arası 1338 kilometredir. Bu mesafe arabayla yaklaşık olarak 13 saat 34 dakika sürecektir. Uçak ile seyahat etmeyi planlıyorsanız, 973 Km olan yolculuğu yaklaşık olarak 1 saat 47 dakika sürede tamamlayabilirsiniz.

Beyinden geçen, milyarlarca gerçek ve hayal, doksan milyon kalın kitabı doldurur. Çok fonksiyonu olan beyni, vücut her şekilde böyle bir yapıyı zararlı dış etkenlerden, hatta bedenden bile korurken; kendini sürekli geliştiren beyin tek bir zihniyetle kendini köreltebiliyor.

Zihniyet, bir toplumdaki ya da topluluktaki bireylerde, görüş ve inanış etmenlerinin etkisiyle oluşan düşünme yolu, düşünüş biçimidir. Bir zihniyet, bir insanı iyi kılabildiği gibi, barbarlığa kadar götürebilir. Barbarlık ise, elinde tahrik edici hiçbir sebep bulunmamasına karşın, sırf zarar verecek güce sahip olduğu için zarar vermektir.


Bir fındığın büyüklüğü yaklaşık olarak 16.00 mm iken bir insanın beyin hacmi yaklaşık olarak; kadınlarda 1130 cc, erkeklerde 1260 cc'dir.

Tek yumrukta 5.000 newtonluk güç uygulayabilen bir erkek, Mardin'den Sakarya'ya ailesi için fındık toplamaya giden Şîlan adlı bir kadının, 4.000 N güçteki uyluk kemiğini bile tek yumrukta kırabilir. Buna tepkisiz kalan bir zihniyet ile tepkisiz kalmayan bir zihniyet arasında ışık yılından daha uzun, barbarca bir mesafe vardır. Ve yaraları erken iyileştiren milyonlarca fındık, bu yarayı asla iyileştiremeyecektir.

Şîlan, Kürtçe bir isimdir. Türkçedeki karşılığı ise Yaban Gülü'dür. Çiçeklerinin taç kısmı içe doğru pembe renginden beyaza kaçar. Yaban, insan bulunamayan, ıssız bir yer anlamına gelir. Türkçedeki adıyla çelişip, insanların bulunduğu yerde de yaşayabilen Yaban Gülü, ilk defa isminin hakkını verir ve Sakarya'da, yaban bir bölgede, insanın olmadığı bir yerde ezilmeye çalışılır...


Ama unuttukları bir şey vardı...

Çiçekleri istedikleri kadar ezebilirler ama baharı bitiremeyecekler!...


Yorumlar

  1. Super olmus . Agziniza yureginize saglik

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı.
    , tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  3. Dest û dilê te sax be...

    YanıtlaSil
  4. Destê te sax be kekê..

    YanıtlaSil
  5. Destê te u dilê te sax be.

    YanıtlaSil
  6. Okurken yüzümde bi tebessüm oluştu çok güzel aktarmışsın emeğine sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  7. Destxweş hevalê hêja .
    Dema kû ez zaro bûm jinên bindest li ser textên genim gêre dikirin û digotin dengbej henê şevbûherkan de kilaman dibêjin û Dertbêj hene ne karin tiştekî bejin dilê wa xemgîn û dagirtî bu. Sipas kekê Dijwar.

    Ez jinim jin Parezerê
    welatê xwe me
    Di penaberî ye de nane zarakên xwe me
    Şerê mirovatîye de
    Suwarê hespê xwe me.
    Ez im şengalê de keça yezîdî , û ser jê kirî
    ez im zozanan de berîvan
    Şevbûherkan de dertbêj.
    Ez jinim Jin hovan qebûl nakım
    Serî natewînim ez qerînên azadim
    Helbesten welatim ez im
    Ava kanîya agirê nevroza
    Ez şîlanim şîlan bûhar li benda min Xwenên kurdî dibînim. Ez azadim azad.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bugün, neden kadınlar günümü kutlamadın diyen kadınları göreceksiniz…

Bir lisan, büyük insan: Mîr Celadet Alî Bedîrxan